Skip to main content

“Verbouwen, waar beginnen we aan…of beter gezegd MEE.”

Programma’s als “Help mijn man is klusser” en “Bouwval gezocht” laten het al zien: verbouwen is geen flauwekul. Zeker wanneer je het helemaal of deels zelf doet. Een goede voorbereiding is dus geen overbodige luxe. “Ja Anouk, leuk wat je nu zegt, maar hoe dan?”. Nou, leun achterover, neem even wat lekkers te eten en drinken, zit je? Dat vertellen we je in deze blog! Natuurlijk wel met de nadruk op goed tegel- en interieuradvies. 😉

“Een goede voorbereiding is key!”

Stap 1: Een goede voorbereiding is key. Zomaar beginnen kan, zeker.. je bent absoluut niet de enige.. maar neem van ons aan, het bespaart je een hoop onnodig gedoe. Het aanbod materialen is tegenwoordig enorm. Alleen al die keuzestress kan een verbouwing minder leuk maken. Zonde toch! Ik hoor je denken “Maar hoe dan?”. Maak bijvoorbeeld eens een moodboard! Fysiek met staaltjes of digitaal met plaatjes, net wat voor jou het beste werkt. Verzamel inspiratiefoto’s, staaltjes, stofjes enzovoorts die jouw aanspreken en combineer. Online-tools als Canva (https://www.canva.com/) en Pinterest (https://nl.pinterest.com/) lenen zich hier perfect voor!

“Keuzes, keuzes!”

Stap 2: Bestaande plannen behouden of stellen we bij? Doe dit zoveel mogelijk vooraf. Uiteraard kun je niet altijd voorkomen dat dit tussentijds nodig is, maar alles wat vooraf kan: doen. Programma’s als “floorplanner” (https://floorplanner.com/) en “Sketchup” (https://www.sketchup.com/) helpen bij het uittekenen en in 3D visueel maken van jouw ideeën. Zo krijg je een goed beeld bij het mogelijke resultaat van jouw ideeën. Neem je een architect in de hand, werken zij dit natuurlijk verder voor je uit. Maar dan nog is het eerst zelf proberen leuk EN goede voorbereiding voor jezelf. Je maakt meteen bewust en onbewust al wat keuzes. Superhandig voordat je daarna bij de architect binnenstapt.

“Zelf doen of uitbesteden?”

Stap 3: Ga je zelf aan de slag of besteed je uit? Dit is uiteraard een persoonlijke keus en afhankelijk van meerdere factoren. Wat laat het budget toe? Is de gewenste aannemer beschikbaar? Misschien ben je een Handige Harrie en vind je niets leuker dan zelf je eigen huis bouwen! Sta even goed stil bij welke impact alle keuzes hebben op verschillende punten in het hele traject en weeg ze af.

Nog een laatste tip: We noemen onszelf en onze collega’s niet voor niks vakmensen. Soms zien werkzaamheden er eenvoudiger uit dan ze zijn. Probeer waar mogelijk niet te besparen door deze werkzaamheden zelf te doen die niet meteen “jouw ding” zijn. Dit leidt in veel gevallen tot dubbele kosten voor het oplossen van “net-niet-helemaal-gelukte” werkzaamheden.

Stap 4: Een aantal belangrijke keuzes zijn gemaakt, ideeën staan, de uitvoering gaat van start, maar wat dan? Een tegel is de basis! Vanuit daar maak je overige keuzes. Kleuren op de wand, stoffering, meubelen, inrichting enz. Met een goede basis in je interieur kun je echt alle kanten op, korte EN lange termijn. Ook fijn voor de portemonnee, toch. Ook hierbij kunnen o.a. moodboards of goed tegel- en interieuradvies uitkomst bieden. Maak bijvoorbeeld per kamer een moodboard als dat je helpt. Leuk om te doen en zinvol! Vergeet hierin zeker niet een goed lichtplan mee te nemen. Zo kunnen lichtpunten op de juiste plaats worden aangelegd enzovoorts. Achteraf geeft dit toch altijd weer meer werk en als je toch bezig bent…. 😉

“Praktische zaken zien we uit enthousiasme nog wel eens over het hoofd”.

Een interieurontwerper kan je perfect helpen bij het maken van interieurkeuzes. Zij weten precies waar op te letten. Zij bepalen samen met jou de gewenste sfeer. Zowel voor echte eyecatchers en een mooi totaalplaatje als praktische zaken. Die laatste willen we in ons enthousiasme nog wel eens over het hoofd zien 😉. Begrijpelijk!

Maar hier gaan we in een nieuwe blog dieper op in…